Archiv pro měsíc: Listopad 2014

Navštivte náš nový shop!!!

Přátelé, byla to fuška, ale konečně se nám podařilo doladit vše potřebné a spouštíme náš obchůdek. Můžete ho navštívit tady. Nabídka se bude v nejblišších dnech nadále rozrůstat, takže se můžete těšit. A třeba i nakoupit něco na Vánoce.

 

DSC_0388

Leč fotka staršího data, oslavná póza se hodí pro tuto příležitost :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alpen magrone

DSC02110

Když se řekne Švýcarsko a jeho jídla, každý si hned vybaví fondue. Ano, kotlík plný roztaveného sýra s kapkou bílého vína, do kterého se namáčejí kostky chleba má své kouzlo a opravdu ho Švýcaři konzumují často, i na Vánoce ( alespoň některé rodiny mých spolužáků). Ze skvělých švýcarských sýrů se dají ale připravit i další lahodné pokrmy. Kvalitní surovina je prostě základ výborného receptu.

Alpen magrone jsem se naučila na jedné kolejní party, kde jsme si tento těstovinovo-bramborovo-sýrový pokrm švýcarských farmářů, který se doplňuje jablečným pyré, uvařili. Jakkoliv zní celá kombinace dost bláznivě, je to lahoda a určitě zapomeňte na předsudky a tohle autentické švýcarské jídlo ochutnejte. V zimě skvěle zahřeje. Alpen magrone vařím tak, jak jsem se ho naučila od mých švýcarských kamarádů, takže je možné, že některé rodiny přidávají v receptu i další suroviny, ale mně moc chutná tahle Erasmo-vzpomínková verze.

 

Suroviny (5 osob)

400 g brambor – oloupat a nakrájet na malé kostky

300 g těstovin – nejlépe penne

1 velká červená cibule

200 g slaniny (já mám nejraději krájené kostičky, třeba z Lidlu)

200 ml smetany na vaření

400 g sýra (část Gruyére, Ementál a já ještě použila Appenzeller)

 

Jablečné pyré k servírování – rozvařená rozmixovaná jablka, případně kupované jablečné pyré

Postup:

  1. Dáme vařit brambory, po 10 minutách přidáme těstoviny.
  2. Cibuli nakrájenou na proužky opečeme společně se slaninou na oleji.
  3. Nastrouháme sýr.
  4. Předehřejeme troubu na 180°C.
  5. Směs cibule a slaniny zalijeme smetanou, sundáme z ohně a smícháme s 2/3 směsi sýrů.
  6. V míse nebo hrnci promícháme těstoviny a brambory se smetanovou směsí. Vložíme do zapékací mísy. Posypeme zbylým sýrem.
  7. Pečeme při 180°C 10-15 minut, až je sýr navrchu zapečený.
  8. Podáváme s jablečným pyré.

DSC02091
DSC02098

DSC02104 DSC02107

 

A nakonec pár fotek z mých záškoláckých toulek po Švýcarsku. Někdy přidám více, teď jen nádherná příroda a hory, to mi chybí nejvíce.

DSCN9663 DSCN9741 DSCN9688 DSCN9582 DSCN9508 DSCN9440 DSCN9287 DSCN9198 DSCN9185

 

Rychlé nudle

Nudle jsou taková moje záchrana a jistota, nemám-li moc času na vyváření nebo moc surovin, vždy ale najdu v lednici nějakou zeleninu a v mým asijským koutku dostatek surovin na nějaký mix nudlí a zeleniny. Přesně tak tomu bylo i dneska, prostě rychlovka do 15 minut.

Dneska jsem zvolila úzké vaječné nudle, ale mám rána i rýžové nudle a mám teď v zásobě dokonce i zelené nudle s příměsí zeleného čaje.

Základ je také mít doma rybí, ústřicovou a sweet chilli omáčku plus nějakou dobrou sojovku. Já mám v zásobě i black bean sauce, která je také fajn do nejrůznějších asijských jídel a to samé platí o hoisin omáčce, která je také z fazolí. Ráda zkouším nejrůznější omáčky a celkově všechny neznámé pochoutky Asie.

Fajn je mít doma taky bambusové výhonky a mungo fazolky, buď čerstvé naklíčené nebo ty nakládané. Mně zrovna došly, takže jsem se bez nich musela obejít. Tyhle věci koupíte často i ve speciální asijské nabídce v Lidlu, ostatní věci ve specializovaných obchodech, ale stačí jedna návštěva třeba tržnice v Praze a máte na dlouhou dobu vystaráno, omáčky vydrží dlouho.

Moje rychlé nudle s rybou

Suroviny

DSC02068

Nudle

Zázvor

Lilek

Mrkev

Arašídy (dobré jsou neloupané, nepražené, nesolené)

Filet tresky

Rýžová mouka

Omáčka

Tamarindová pasta – 1 lžička

Sweet chilli sauce-1 lžíce

Black bean sauce – 1 lžička

limetková šťáva – 1 lžíce

rybí omáčka – 1/2 lžičky

kokosové mléko - 1 lžíce (nemáte-li žádné rozdělané, použijte pouze vodu)

sezam na posypání

 Postup:

1. Na oleji na hodně rozpálené pánvi (nejlépe wok) opečeme na malé kousky nakrájený zázvor, lilek a mrkev (na proužky nebo kostky). Když je vše opečeno, ale stále lehce křupavé, vyjmeme zeleninu z pánve.

2. Smícháme 2 lžíce vody s lžičkou black bean sauce a přimáchváme rýžovou mouku, aby vzniklo hustší těstíčko, v kterém obalíme rybu nakrájenou na kostky.

3. Na pánvi opečeme hrst arašídů a přidáme rybu.  Mezitím uvaříme nebo pouze spaříme (úzké rýžové) nudle.

4. Vyjmeme rybu z pánve, kam tentokrát vložíme nudle, které chvilku opékáme. Nakonec vrátíme opečenou zeleninu a rybu a zalijeme omáčkou z vypsaných ingrediencí. Chvilku povaříme. Servírujeme do misek a lehce posypeme sezamem a koriandrem (pokud máte, mně došel).

DSC02071

???????????????????????????????

 

 

 

 

Menu podle Jany Moyers

menu

Dnešní várka receptů je pro mě srdcová záležitost. Váže se totiž k našemu nádhernému roadtripu po USA. Několik dní jsme pobývali u Štěpánčiny tetičky v Colorado Springs. Jana je výborná kuchařka a neustále nám vyvářela nejrůznější dobroty. Dnešní recepty jsou tedy poskládané z chuťovek, které jsme měli možnost vyzkoušet.  Všechna jídla mě kromě chuťové stránky zaujala tím, že jsou časově nenáročná  na přípravu.

Hrušky v župánku

Jako první začnu geniálně jednoduchým ale výborným jídlem. Potřebujete hrušku, roketu a nějaký dobrý sýr. Hrušku nakrájejte na drobné měsíčky, poklaďte na ní pár lístků rokety, zabalte do plátku sýra a všechno spojte párátkem. To je vše.  Naprosto delikátní kombinace a hotová za pár vteřin. Já jsem vyzkoušela ementál. Chuťově byl tento sýr skvělý, ale není příliš tvárný a při obalování se mi plátky sýra lámaly. Připíchla jsem je proto jenom navrch hrušky. Pokud chcete mít hrušky opravdu v župánku, volte nějaký měkčí sýr.

hrusky

A

Plněné tortily

Co se týče tortil, v Americe jsme je jedli opravdu často. A na rozdíl od jiných  jídel (například olejovky nemusím hodně dlouho vidět) se nám nikdy neomrzely. Na jeden výlet jsme od Jany dostaly svačinku v podobě tortill plněných sýrem, zeleninou a kořením. Přesně si už nevybavuji konkrétní suroviny, ale nejdůležitější surovina je cream cheese a pak už můžete experimentovat, jak chcete. Já jsem na náplň použila půl na půl pomazánkové máslo a lučinu. Do té jsem přidala na jemno nakrájenou červenou papriku, dochutila utřeným česnekem, solí a pepřem. Směs jsem namazala na tortillu, kterou jsem na sucho opekla na pánvičce. Navrch jsem ještě pokladla lístečky rokety a zamotala.

rolky


A

Vepřová panenka 

Jako hlavní chod jsme měli panenku.  Pokud jde o maso, jsem kuchař věčný začátečník. Pokaždé maso udělám moc tuhé, moc suché nebo nedodělám a tak ho radši vůbec nevařím. Panenka tedy pro mě byla výzva. No, jako od tetičky masíčko nebylo, ale na moje omezené schopnosti to byla bomba.

Panenku je třeba očistit od všech šlach, omýt pod studenou vodou a osušit ubrouskem. Potom jí lehce polijte olivovým olejem, opepřete a osolte.  panenkaZprudka ze všech stran opečte na pánvi. Z každé strany přibližně minutu. Tady jsem udělala chybu, poctivě jsem si počítala čas opékání, ale nastavila jsem příliš mírný plamen. Panenka tak nestačila chytit hezky hnědou kůrčičku.  Nebojte se to tedy pod pánví pořádně okotlit. Když je panenka opečená, šup s ní na plech, přikrýt obalem a dopéct ještě přibližně 8 minut v troubě na 185°C.  Když panenku vyndáte z trouby, na nahřátém talíři ji pod alobalem nechte ještě čtvrt hoďky odpočívat.  Jak už jsem říkala, moje panenka neměla moc hezkou barvu, ale chuťově byla výborná, hezky šťavnatá a měkká, Dali jsme si jí s francouzskou bagetou s máslem a cibulovým čatní od Páji z Pulpamen. Nic  dalšího netřeba.

panenka hotov

A

Banana bread

Když máte rozpálenou torubu rovnou tam můžete ještě hodit banana bread ke kafíčku.

Budete potřebovat: 3 hodně zralé banány, 2 šálky polohrubé mouky, 1/2 šálku rozpuštěného másla,1/2 šálku hnědého cukru (jelikož nejsem milovníkem přeslazených buchet vystačila jsem si s poloviční dávkou cukru) 1/4 lžičky soli, 1 lžičku jedlé sody, 2 rozšlehaná vejce.

Banány rozmačkejte vidličkou na kaši. bananaJe potřeba aby banány byly opravdu hodně zralé. Máte-li doma zapomenuté banány, které už mají hnědou slupku, máte ideální surovinu pro banana bread.  Do kaše přidejte všechny ostatní suroviny a vypracujte těsto. banana2Nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 175°C  přibližně na hodinu. Jestli je chlebík už hotový, poznáte tak, že do něj píchnete špejlí. Nemělo by na ní zůstat tekuté těsto, ale jelikož je banana bread trochu vláčnější pečivo, měly by na špejli ulpět lehce mazlavé kousíčky.  Banana bread jsem po návratu domů pekla už několikrát a zkušenost mám takovou, že nejlepší je chlebíček pěkně uleželý (den dva), ještě totiž trošku zvláční a je to bomba.

banana bread

banana 3

A

A

AAAAA     A co vy? Máte nějaký zajímavý recept z cest, který nám můžete doporučit?

Přátelé, již brzy budeme otvírat náš nový e-shop

Dnes jsme konečně trošku pohnuli v plnění našich plánů a brzy budeme tady na Smíšeném zboží otevírat krámek. Přípravy finišují a už příští týden se budete moct pokoukat a třeba i něco nakoupit. Při této příležitosti jsme se dnes rozhodli vyfotit ochutnávkové  foto. Vyrazili jsme sednouti si  na pařez,  měli jsme na sobě trička z nové kolekce od Chrobáků a pojídali  jsme sýr s omáčkou od Pulpamen.

námořníci

Další dosažená meta v dlouho odsunovaných plánech bylo menu podle Štěpánčiny tetičky z Colorada. Poobědvali jsme vepřovou panenku, lehké tortilly a hrušky v župánku. Ke kávičce jsme měli banana bread. Všechno jsme pro vás vyfotili a už zítra se můžete těšit na recepty.

banana bread

Dýňový cheececake

DSC01816

Nejsem zrovna žádná cukrářka, ale čas od času, když mám čas (ten bývá často problémem a i tentokrát hrál podstatnou roli), upeču něco dobrého pro mé blízké. V neděli byla rodinná oslava, tak se to obzvlášť hodilo.

Tento cheesecake mi připadal jako ideální na podzimní dny, jelikož obsahuje plody podzimu a perníkové koření v něm obsažené navozuje hřejivou náladu.

Ovšem, jak už jsem zmínila, je důležité si na tento cheesecake pošetřit nějaký čas. Ten já neměla, takže jsem vše dělala ve spěchu a výsledek byl hezčí na oko než na jazyku. Ale co, jíme i očima. Ne, nebylo to vůbec špatné, ale chutě trošku nezvyklé, takže bych vám doporučovala hlídat ruku při přidávání perníkového koření a trošku šetřit s dýní, výrazná barva koláče je pro fotku super, ale ta náplň byla chuťově „předýňovaná“.

Suroviny:

Krusta:

Cca. 10 větších skořicových sušenek

2 lžíce změklého másla

1 lžíce třtinového cukru (záleží na sladkosti sušenek, já měla špaldové, takže jsem cukr přidala)

Náplň

4OO g krémového sýra

80 g cukru (pokud máte rádi hodně sladké, klidně přidejte)

4 vejce

200 ml dýňového pyré (upekla jsem dýni a následně rozmixovala s trochou smetany – 200 ml bude stačit, já použila asi 500 ml)

0,5 – 1 lžička perníkového koření

1 lžička vanilkového extraktu

 Ozdoba

Pekanové ořechy

Šlehačka (bohužel jsem omylem koupila 12 % smetanu, takže my jsme byli bez šlehačky)

Lze použít i karamel

Postup:

  1. Připravíme dýňové pyré. Troubu vyhřejeme na 140 stupňů. Rozmixujeme skořicové sušenky, přidáme máslo a cukr. Vzniklou hmotu natlačíme do pečícím papírem vyložené formy na dort.
  2. Krémový sýr vyšleháme dohladka z cukrem, přidáme vejce, dýňové pyré, vanilkový extrakt a koření. Vzniklou hmotu nalijeme na krustu.
  3. Pečeme zvolna asi 1,5 hodiny, aby koláč „nezcuckovatěl“ jako mně (já pekla 50 minut zprudka). Můžeme vložit do pekáče naplněného horkou vodou.
  4. Necháme vychladnout a poté přendáme na pár hodin do ledničky. Zdobíme karamelem nebo šlehačkou a posypeme pekany.

 

DSC01795 - kopie DSC01807

DSC01814 DSC01832

 

 

 

 

 

DIY – recykulich

Nevím jak u vás doma, ale u nás dnes udeřil podzim se svým neprůstřelně šedivým počasím. A to mě vnuklo depresivní myšlenku – bude hůř a já nemám čepici! Naštěstí mám doma díky své sběratelské vášni dostatek starých svetrů, které mi nejsou nebo mi z nějakého důvodu nevyhovují. Sáhla jsem tedy do svých zásob a za pět minut jsem měla čepici. A zadara.

P1040651

Pokud disponujete starým svetrem a nedisponujete pokrývkou hlavy, mám tady pro vás DIY, jak si takový kulich udělat:

Otočte svetr naruby a nakreslete si na něj požadovaný tvar čepice. U dolního okraje si nechte rezervu 4-8 cm na zahnutí okraje. Dolní okraj svetru bude i dolní okraj čepice, jak ho máte udělat velký, zjistíte jednoduše: váš obvod hlavy – 4cm + 2cm přídavky na švy. Vystřihněte se si základní tvar čepice (střihat budete obě vrstvy zároveň) a sešijte díly k sobě. Já jsem použila šicí stroj overlock, šev je díky tomu hezky čistý. Pokud nemáte tento tip šicího stroje, vystačíte si obyčejným entlovacím stehem na klasickém šicím stroji. Pro jistotu ale prošijte celou čepici dvakrát, aby někde neutíkala oka.

svetr

strih kulich

 

Když máte čepici sešitou, můžete zahnout spodní okraj do rubu. Díky tomu bude okraj čepice pevnější a na hlavě bude lépe držet. Z lícu tento přídavek přišijte. Ideálně použijte dvojitou jehlu, získáte tak hezky pružný steh.

P1040617

kulich šití

A čepice do podzimního nečasu je hotová. :-D
čepice2

 

 

 

 

 

 

 

čepice

Rakytníkový triptych

raktZdravíčko, tak dneska to bude o rakytníku. Blahodárném keři někde ze Sibiře bo odněkud tamtud. Je plný vitamínu C a říká se, že v sirovém stavu už jedna bobulka rakytníku pokryje denní potřebnou dávku tohoto vitamínu. Ačkoliv s tímto příspěvkem přicházím za pět minut dvanáct, stále ještě můžete rakytník sklízet a zpracovávat. Pokud vás potkalo štěstí a máte k dispozici rakytník, měli byste si být jistí, že to oranžové, co sklízíte, je opravdu rakytník. Ochutnejte jednu bobulku. V jakémkoliv ročním období ho poznáte podle velmi výrazné kyselé chuti.rak hotovo

Mám pro vás hned tři recepty na rakytníkové elixíry zdraví, v podstatě jsou si všechny poměrně dost podobné a liší se jen v maličkostech. Všechny jsou velmi jednoduché, tedy pokud se dostanete přes několik opravdu dlouhých hodin česání rakytníkových bobulek, které jsou proklatě malinké. Navíc se dost matlají v rukách, ale objevila jsem fintu- nejlepší je stříhat bobulky malými nůžkami. Po čase jsem si vypracovala techniku jako profesionální sběrač a šlo to celkem od ruky.

Když tedy máte hromadu rakytníku, můžete začít s vařením. Počáteční postup je u všech tří receptů stejný, rakytník rozmixujte tyčovým mixérem. Doporučuji vzít si hlubší nádobu, protože to celkem dost prská.

drtpasírrak stava

Vzniklou hmotu propasírujte přes sítko s menšími otvory nebo vylisujte šťávu přes čisté bavlněné plátýnko. Získáte tak čistou šťávu bez šlupek a především bez jadýrek, která nejsou moc dobrá.

Od této chvíle se už budou postupy lišit, takže začnu hezky popořádku.

Rakytníkový sirup zastudena

V další fázi je tento recept nádherně jednoduchý a navíc si výsledný produkt zanechá maximum vitamínů. Propasírovanou šťávu smíchejte s cukrem. V receptech se často uvádí množství 1,6 kg cukru na 1 l rakytníkové šťávy. Ovšem dle mého názoru je to vražda. Na litr šťávy jsem použila asi 600 g cukru a myslím, že výsledek je dostatečně sladký. Množství cukru samozřejmě záleží na vaší chuti, musím se přiznat, že kyselé chutě mám ráda. Proto můj údaj o množství cukru berte s rezervou a raději vyzkoušejte, co vám bude nejlépe chutnat. Šťávu s cukrem míchejte, dokud se všechen cukr nerozpustí. Abyste proces trochu urychlili, můžete směs zlehka zahřívat na mírním plameni, ale dejte si pozor, aby teplota sirupu nepřesáhla 60°C. Hotový sirup nalijte do lahví, které je nejprve třeba pečlivě vymýt a vypláchnout vroucí vodou. Jelikož se tento sirup lije do lahví studený a nijak se nezavařuje, je zapotřebí skladovat ho v ledničce. Obsahuje ovšem bezkonkurenčně největší množství Céčka. Je výborný jako prevence nachlazení v nadcházejícím období, stačí malinký panáček denně. Před užíváním nezapomeňte sirup protřepat, při skladování se od sebe totiž odděluje voda a jemné částečky z rakytníků, nemusíte se ale bát, není to nijak na závadu.

Rakytníkový džem č. 1

Vylisovanou šťávu zahřejte a opět doslaďte cukrem podle chuti. (Malá odbočka: po letošních experimentech se zavařováním bez cukru jsem zjistila, že z hlediska konzervování cukr v podstatě není vůbec potřeba. Co se však týče rakytníku, nějaký ten ústupek je zapotřebí udělat, jelikož neoslazený sirup by zkřivil ústa i sto let mrtvé ženě.) Šťávu  s rozpuštěným cukrem přiveďte k varu a zamíchejte do ní řasu agar rozpuštěnou v trošce vlažné vody. Na litr a půl šťávy jsem použila dvě  polévkové lžíce agaru. (Pro zahuštění můžete použít také Pektogel nebo jiné ztužovače, v tomto případě dávkujte podle instrukcí na obale.) Agar v sirupu ještě asi dvě minutky povařte a ještě horké plňte do pečlivě vymytých sklenic. Dobře je zavíčkujte a do vychladnutí otočte dnem vzhůru.Takto připravený sirup snese skladování i na méně chladnějším místě, než je lednička. Postačí tmavá špajzka nebo sklípek.

Rakytníkový džem č.2

Tento recept byl čistým experimentem, ale výsledek mě celkem mile překvapil, proto na závěr přidávám ještě druhou variantu džemu s lipií a medem.  O lipii jsem se již jednou zmiňovala v receptu na meruňkovou marmošku. Propasírovanou šťávu jsem smíchala s nasekanými lístky lipie. Směs jsem dala na noc odpočinou do chladu, aby se sladkost z rostlinky mohla pěkně vylouhovat do sirupu. Vylouhovanou směs jsem ještě přisladila dvěma lžícemi medu (na cca 0,5l šťávy). Potom jsem směs přivedla k varu a rozmíchala v ní 1 polévkovou lžíci agaru. Dvě minutky povařit a mohlo se plnit do sklenic. Výsledkem je zajímavý džem s lehce mentolovým aroma. Jestli rádi experimentujete, jděte do něj. Myslím, že by nemusel být špatný s dobrým sýrem a bagetou. Vyzkouším a  dám vědět. :-)

Mé oblíbené koření

DSC01675

Jak už jsem zmínila v minulém článku, hrozně ráda nakupuji jídlo a koření nevyjímaje. Vždy když někde narazím na nějaké neznámé, tak ho hned kupuji, ochutnávám a vymýšlím, jak použít. Tady je pár těch méně známých kousků.

DSC01638

Za´atar - toto koření pocházející z Blízkého východu se ke mě poprvé dostalo před dvěma lety, kdy jsme přes Couchsurfing hostili Američanku studující v Izraeli a ta nás tímto úžasným kořením obdarovala. Je to směs koření, jejíž součástí je zpravidla tymián, (pražená) sezamová semínka, škumpa a sůl. Základem za´ataru je tedy buď tymián (nejedná se o totožný s tím, který najdeme u nás) nebo dobromysl. Tento zelený prášek můžete použít do různých masových směsí, na pečené maso, do hummusu, do čerstvých sýrů nebo jen smíchat s olivovým olejem (případně řeckým jogurtem) a používat jako dip k pita chlebu. Za´tar koupíte v obchodě Farah v Myslíkově ulici v Praze, kde koupíte i další skvělá arabská koření i v libovolném množství na váhu.

Red Thyme - toto koření se pravděpodobně jmenuje ještě malinko odlišně, ale jelikož je na obale pouze arabský název, nemohu poskytnout pravý název. Tato směs je velmi podobná       za´ataru a pravděpodobně se jedná o jeho modifikaci. Je zde navíc koriandr, fenykl a anýz. Použití je tedy obdobné.

Ras el hanout (prodáváno také pod názvem 7 koření) – jedná se o severoafrickou směs koření, která může sestávat z různých koření, dle chuti obchodníka, ale údajně obsahuje to nejlepší, co daný obchodník může nabídnout. Nejčastěji v ní najdete skořici, muškátový oříšek, kardamom, kurkumu, nové koření, hřebíček a pepř (případně chilli), ale může obsahovat i 20 druhů koření. Hodí se na maso, do zeleninových i masových směsí a tajinů.

Pískavíce - (neboli řecké seno) je koření, které pochází z bylin pěstovaných zpravidla v jižních zemích. Pískavice se používá jako základ pro nejrůznější kari a balkánskou čubricu. Zlepšuje trávení a využijete ji i na špatně se hojící rány, kdy tento prášek smícháte s vodou a vytvořenou kašičkou ránu potíráte.

DSC01660

Pomerančový pepř - fajnová směs pepře, mleté pomerančové kůry a soli, kterou používám na maso, ryby, ale i třeba do jogurtových dipů a omáček nebo do bešamelu.

Uzená paprika - jedná se o speciální podobu klasické sladké papriky. Buď je při výrobě přidán tekutý kouř nebo se celé papriky zvolna udí. Toto koření má krásné uzené aroma, a tak se hodí na maso, do guláše, ale i do různých dipů a do majonézy a omáček. Většino je k dostání u kořenářů na trzích nebo v lépe zásobených masnách.

Harissa - další blízkovýchodní směs koření, tentokrát poměrně pikantní. Obsahuje chilli papričky, římský kmín, koriandr, česnek, papriku, sůl a olivový olej. Může mít podobu pasty nebo jako v mém případě sypké směsi. Já ji moc ráda používám do zeleninových směsí nebo i těch masových, najde využití i v polévkách a jiných slaných pokrmech. Koupíte ji ve speciálkách s kořením, ale i ve zdravých výživách.

Čubrica - balkánská směs koření, jejíž dvěma hlavními složkami je pískavice a saturejka. Někdy se přidávají i chilli papričky. Čubricu používám do mletých mas, zeleninových a masových směsí, do luštěnin a polévek z nich, Zakoupíte u kořenářů a možná v lépe zásobených supermarketech.

Chilli nitě - tohle je spíš taková „designová“ vychytávka. Jejich chuť není příliš pálivá a ani výrazná, ale zkrátka vypadají skvěle na hotových pokrmech jako jsou různé koláče, steaky, saláty a krémové polévky.

Sůl

DSC01686

A nakonec ještě pár zajímavých druhů soli. Klasická mořská a hrubozrnná mořská je moc fajn (třeba i na peeling, kdy smíchám hrubozrnnou s trochou olivového oleje a skvělý peeling je na světě), ale proč nemít v zásobě pár vychytávek.

Černá sůl - nerafinovaná vulkanická sůl, která i přes svůj název má spíše barvu růžovou. Hodně se konzumuje v Indii, kde se přidává  i do sladkých pokrmů, k ovoci. Můžete ji zkusit i na zeleninu nebo do pomazánek. Má pozitivní účinky na trávicí trakt, zrak a je zdrojem železa. Přímo mě fascinuje její chuť, která velmi výrazně připomíná vejce natvrdo. Pořídíte ji v indických a arabských obchůdcích a některých zdravých výživách.

Maldonská sůl - prostě taková stylovka z Essexu v Anglii. Tato bělostná sůl ve tvaru vloček je perfektní na steaky nebo jen na čerstvý chleba s máslem. Já jsem ji zakoupila v Makru. Najdete ji možná i v nějakých lepších potravinách.

DSC01678

Kouřová sůl - sůl s kouřovým aroma, která se hodí na maso, ale i do grilovacích omáček. Koupila jsem ji společně s luštěninami přes nějaký e-shop. Ale myslím, že to není nic, co by bylo fakt důležité mít doma.

Himalájská sůl - růžovoučká sůl, která pochází z Himalájí a údajně je až 540 mil. let stará a je úžasně čistá, tedy prý zdravější. Když si vzpomenu, tak ji použiji, ale že bych na ní nějak lpěla, to vážně ne.

Samozřejmě mám v oblibě i jiná koření. Hodně používám římský kmín, kajenský pepř, sečuánský pepř, bylinky, adžiku, kurkumu a různá další koření, ale vybrané koření mi přišlo zajímavé a pro někoho může sloužit i jako inspirace k vyzkoušení.

A jaké je vaše oblíbené koření? Mícháte si kořenící směsi sami nebo si je kupujete?