Archiv autora: Zuzka

Ty vole, asi jsem romantik!

Ahojte. S Pájou jsme se shodly, že s přicházejícím jarem se nám do žil vlil nový elán a s ním i chuť zase začít plodit nějaká ta moudra na náš blog. Pro mne osobně je motivace o to větší, že jsem se právě přestěhovala do krásného pohádkového místa a pociťuji silnou touhu svoji radost z tohoto dobrodružství sdílet i s dalšími lidmi. Místo, kde se právě vyskytuji se jmenuje Gernik, nachází se mezi rumunskými kopci, kam kdysi odcházeli čeští osadníci. Tato oblast vám možná bude více říkat pod názvem Banát. Místo je to opravdu nádherné, přímo z chalupy máme krásný výhled na okolní kopce. Kamkoliv se člověk vydá na procházku, všude ho obklopují výhledy jako z Babičky od Němcové. Až je z toho cynik, jako já, celý rozněžnělý.

c

Celý příspěvek

Berlin! Berlin! Berlin!

DSC_0268

Tohle město je úplně nejvíc bezva! S Romanem jsme se vydali na zkušenou právě do Berlína. Máme za sebou první týden v tomto pulzujícím velkoměstě a prozatím je alles gutes. :-) Atmosféru, kterou vám nabídne Berlín, jsem ještě nikdy na žádném jiném místě nezažila.  V ulicích potkáváte lidi všech možných národností, náboženských vyznání či životních filozofií.   Celý příspěvek

Lidé suště!

P1060431

Zdravíčko přátelé, tak zase po delší době příspěvek z českých luhů a hájů. Nejprve jsem byla zcela ochromena ze stresíčku z blížících se státnic. Poté, co díky mé šťastné hvězdě dopadly státnice úspěšně, následovalo období oslavného alkoholového opojení. Nyní už jsem zpátky na zemi a pomalu se zase začínám věnovat svým koníčkům a běžným aktivitám. Jako třeba bylinkám. Teďka toho všude pučí tolik, že člověk neví, co dřív sbírat a zpracovávat. Mám pro vás ale pár osvědčených tipů, které během sychravé zimy zajisté oceníte. :-) Celý příspěvek

Jarní sebegruntování no.2

Zdravíčko přátelé, máme tady druhé kolo tipů, co baštit a pít během jarní očisty. Jarní pučení už je v plném proudu, takže se rozhodně vyplatí vyrazit někam do přírody a koukat, kde by se dalo co utrhnout a sníst. Čerstvé, mladé rostlinky a bylinky natrhané v pěkném čistém prostředí jsou totiž elixírem zdraví a zásobárnou spousty užitečných látek. Já jsem si o víkendu na zahrádce nasbírala tohle:

bylinky

O kopřivě tady byla řeč už v minule, z fialek, sedmikrásek a medvědího česneku si můžete ukuchtit jednoduchý jarní salát. Je to variace na Jančinu verzi salátu, kterou jsme jednou baštili jako diví, přestože jsme z počátku nevěřili, že pokrm z rýže a výše zmiňovaných rostlinek může být dobrý. No, a byl. V dnešním receptu sice jako hlavní surovina nefiguruje rýže, nýbrž brambory s fazolkami, ale jinak je to recept stejně jednoduchý a taktéž nám šmakoval. :-)

salat

Brambory se uvařte ve šlupce, oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Fazolové lusky vložte do vroucí vody, krátce povařte (3 min) a zchlaďte pod tekoucí studenou vodou.  Pak přidejte nadrobno nakrájenou červenou cibuli. Všechno se zamíchá, osolí, opepří a zalije zálivkou z celozrnné hořčice, medu, olivového oleje a citronové šťávy. Nakonec se do salátu ještě přimíchají kvítky fialek a sedmikrásek, troška medvědího česneku a ptačinec. A je to.

Předpokládám, že fialky a sedmikrásky rozezná asi každý. Medvědí česnek je hitem poslední doby, ale v přírodě ho každý nepozná. Najdete ho především v lehkých humózních půdách, má rád stín a vlhko. Vzhledem se dost podobá konvalinkám, což může být lehce zrádné, jelikož konvalinky mohou být tak trochu smrtelně jedovaté. Česnek ale bezpečně poznáte podle charakteristické pažitkové vůně a touhle dobou na něm už raší bílé kvítky, které se tvarem lehce podobají pampeliškám, což je další dobré rozeznávací znamení. Se sbíráním Medvědího česneku neváhejte, právě vrcholí jeho krátká sezóna a za chvíli bude fuč. Jo a mimochodem, kdo se na česnek do lesa nechystá, může si koupit pesto z Medvědího česneku od Pulpapenu v našem shopu.

medved

Ptačinec žabinec viděl asi každý, jenom všichni nevědí, že je to právě Ptačinec a že se dá baštit. Chutná podobně jako mladé kukuřičky, nebo alespoň mě to tak připadá. V přírodě tvoří na humózních půdách velké souvislé koberce rostlinek s drobnými bílými kvítky.

ptacinec

A navrch tu mám pro vás dneska ještě návod na rychlokvašku, který jsem v minulém povídání o očistě naslibovala a zatím na něj nedošlo.

rychlokvaska2

K výrobě můžete použít v podstatě veškerou zeleninu, my máme rádi kombinaci zelí a mrkev. Výborný je také květák, brokolice a červená řepa. Popustit uzdu fantazii však můžete mnohem více, spoustu tipů na výrobu rychlokvašky najdete tu: A dá se to zkvasit?

Na drobno pokrájenou zeleninu osolte a nechte uležet. V hrnci svařte 1 litr vody s 1 polévkovou lžící soli a nechte vychladnout. Poté zeleninu napěchujte do nádoby na kvašení a přelijte vodou se solí. Veškerá zelenina by měla být pod hladinou. My jsme si o Vánocích pořídily spešl hrnec na výrobu rychlokvašky.P1060301

Pokud ovšem tímto náčiním nedisponujete, dobře vám poslouží dvě zavařovací sklenice. Jedna by měla být větší a druhá by měla mít stejný vnější obvod jako obvod hrdla té první.  Zelenina se napěchuje do sklenice a zalije se slanou vodou, do menší sklenice se natočí voda a zatíží se s ní zelenina v té větší sklenici, aby během kvašení zůstala pod hladinou. Pod sklenici je dobré dát nějaký talířek, protože během celého procesu zelenina ještě může pustit nějakou vodu a ta může přetékat ven. Po třech až pěti dech v pokojové teplotě je rychlokvaška hotová, aby se zastavil proces kvašení, šoupněte jí do lednice, tam vám vydrží i několik měsíců. Rychlokvašku je ideální pojídat často a v malém množství (například dvě polévkové lžíce k obědu ), doplníte si tak do těla spoustu vitamínů a minerálů.

 HOWK, zatim pa

 

P1060382

Tento víkend nelze jinak – malujeme vajíčka

Milá děvčata, jak jste na tom s přípravami na Velikonoce? Budete malovat vajíčka, abyste na oplátku byly barbarsky vyšlehány? Já ano, ačkoliv se mi představa výprasku příliš nezamlouvá, pověrčivost je silnější a radši zkousnu pár šleh, než abych do roka uschla. :-)

Pakliže se chystáte malovat kraslice a právě jste zjistili, že jste zapomněli koupit barvy na vajíčka, nebo preferujete čistě přírodní postupy, rozhodně vyzkoušejte přírodní barviva. Vaření ve šlupkách od cibule zná asi každý, ale ačkoliv je to provařená klasika, je výsledná barva moje nejoblíbenější. K tomu jsem letos přidala pár vajíček obarvených v kurkumě a výsledek mě mile překvapil.

P1060380

Vajíčka se dají do studené vody spolu se lžičkou soli, dvěma polévkovými lžícemi kurkumy a dvěma lžícemi octa. Přivedou se k varu a povaří 5 minut. Pak je ještě chvilku nechejte v lázni dojít. Voalá, máte sluníčkově žlutá vajčka.

Pokud máte ještě trpělivost, můžete je dozdobit voskovými malůvkami. K nanášení rozpuštěného vosku používám krejčovský špendlík zapíchnutý do tužky. K rozpouštění vosku používám stavbu složenou z ešusu, vratce umístěné nádržky na vosk a do komínku sestavených svíček, abych dosáhla ideální polohy plamene pod voskem.

P1060377

Pokud vám to celé připadá tak nějak podivné a cítíte nebezpečí převrhnutí nádobky s voskem, vaše podezření je správné. Za roky, kdy tímto způsobem při malování kraslic rozehřívám vosk, jsem si již párkrát na sebe roztavený vosk vychrstla. Jednou jsem měla prsty obalené jako svlíkací párečky, podruhé voskový střik jen těsně minul oko a skončil na nose. Tudíž apeluji na naše čtenáče, pakliže znáte nějaký jiný způsob, jak rozehřívat vosk, sem s ním!! Budu neskonale vděčná.

Jarní sebegruntování no.1

Ahój, po delší době tu máme na blogu příspěvek z českých luhů a hájů, nikoliv s Asie. A bude to na velice závažné a důležité téma:

JARNÍ ÚKLID TĚLA

Plánujete někdo? Nebo už jste v procesu očisty? Já úklid těla právě podstupuji a je to teda celkem fuška. Pokud tedy někdo uvažujete o něčem podobném, mohli byste tu dnes najít pár rad a tipů, které vycházejí z mých zkušeností z posledních několika týdnů. Naplánovat si očistu těla je totiž jedna věc, všechny ty plány dodržet je věc druhá.

V první řadě si každý, kdo se chce vyčistit, musí dopředu určit, jak moc do toho chce jít zvostra. Daleko lépe se totiž dodržují pravidla, která jsou jasně daná a v průběhu očisty se nemění. Já jsem si řekla: Když už, tak už. Kromě popíjení kopřivového čaje jsem nasadila jídelníček, ze kterého vypadlo celkem široké spektrum surovin. Na listině zapovězených mám v těchto týdnech veškeré moučné výrobky, cukr, maso, mléčné výrobky,vajíčka, KAFE a PIVO, veškerý ostatní alkohol, smažená jídla a v podstatě všechny průmyslově zpracovávané suroviny. Průměrný člověk (jakožto i já) po takovém osekání jídelníčku zjistí, že toho vlastně zas tak moc nemůže a musí si logicky položit otázku. A čím se budu celou tu dobu vlastně živit? Je velice užitečné plánovat si podrobně jídelníček na celý týden dopředu, hodit si to pěkně na papír a držet se toho. Nestane se vám pak situace, kdy máte hlad, nic není připraveno a zbufnete první věc, kterou najdete. A když už člověk jednou nedejbože zhřeší, neměl by si to příliš dlouho vyčítat, páč výčitky nic nevyřeší a ubírají elán do dalšího pokračování v očistě. Naopak, případné menší selhání můžete využít jako motivaci a pustit se do toho znovu a ještě s větší vervou.

 A jaké potraviny se tedy objevují v mém jídelníčku? Opravdu hóóódně rýže na všechny způsoby, ječné kroupy, jáhly, ovesné vločky trocha luštěn ,semínka a oříšky, po ránu ovoce, hodně čerstvé i tepelně zpracované zeleniny,rychlokvašená zelenina (o ní více v příštím příspěvku) a spousty naklíčených semínek a právě rašících rostlinek.

Jedním z hlavních pilířů očisty by také mělo být již zmíněné popíjení kopřivového čaje. Nejlepší a nejvydatnější kopřivovou kůru si připravíte z mladých výhonků kopřiv, které právě začínají rašit. Takže hurá na sběr! Hrst mladých výhonů zalijte 0,3 litry vroucí vody  nechte deset minut vylouhovat. Pak přidejte trochu citronové šťávy a nápoj plný zdraví je na světě. Tahle úžasná bylinka si zaslouží, abych o ní řekla něco více. Pomáhá totiž na celou řadu neduhů a kdyby to o ní všichni věděli, neustále by ji spásali. :-) Kopřiva celkově očišťuje tělo a především krev, rozpouští ledvinové kameny, ulevuje od kožních onemocnění, zvyšuje imunitu a čerstvé rostlinky jsou skvělým zdrojem pro doplnění železa v těle. Prostě superléčivá bomba, která si zaslouží uznání.P1060264

Velmi účinné detoxikační a sajrajty rozpouštějící schopnosti má také citrónová šťáva a jablečný mošt (pozor! pravý mošt bez konzervantů a cukrů). Právě tyto nápoje jsou součástí poněkud náročnější jaterní a žlučníkové kůry. Spočívá v popíjení epsomské soli, jablečného džusu, olivového oleje a citronové nebo grepové šťávy. Díky správnému kombinování a načasování z člověka vycházejí žlučníkové usazeniny a někdy i kamínky. Pěkný návod, jak to celé podstoupit najdete třeba u holek z Jakorybička. Nic vám nebudu nalhávat všechny ty drinčíky, které se během této kůry očišťují jsou celkem kekel, ale člověk na vše špatné zapomene v okamžiku, kdy vidí, co vypudil. :-) Tak tím bych pro dnešek povídání o očistě optimisticky zakončila. :-)

Zítra jdu nakládat novou várku rychlokvašky alias pickles, což je další úžasný elixír zdraví a navíc geniálně jednoduchý. Zítra bude návod. Zatím čágos.

Variabilní ohoz 4v1

šaty3

Dneska mi Pája poslala krásné prosluněné fotky. Vážně se musím hodně držet, abych jí nezáviděla :-)

Ale o překonávání svých negativních emocí dneska mluvit nechci…na Pájiných fotkách si kromě krásné modelky, moře, pláže a exotické flóry, můžete povšimnouti pruhatého oblečku, který má Pája na sobě. Je to variabilní letní ohoz, který se může transformovat hned do čtyř podob: dlouhá sukně, sukně ke kolenům, šaty, top bez ramínek. Pája si u mě tento kousek objednala před odletem a slíbila, že pošle fotky ze slunných krajů. S pozadím ze šedivých mraků a zmodralá zimou by totiž při focení v Čechách asi moc velkou parádu nenadělala.

Nyní mi fotky poslala a zcela neskromně musím poznamenat, že k tomu připojila komentář, jak se jí variabilní šatky skvěle nosí, jsou z příjemného materiálu a že bych je měla nabízet v našem obchůdku.

Nuže dobrá, léto je sice ještě daleko, ale není nikdy od věci včas se na něj připravit. Šaty tedy nyní naleznete v nabídce našeho obchodu. Prozatím v pruhované modro-bílé variantě a šité na objednávku na konkrétní rozměry zákaznice. Brzy, doufejme, přibudou další barevné varianty.

šaty5 šaty4 šaty2 šaty 1šaty7

Domácí měsíčková mast

018

Pája si drandí po Asii a užívá sluníčka, nicméně my méně šťastní musíme snášet útrapy české, dlouze se táhnoucí zimy (ačkoliv letos není příliš tuhá, s..e mě úplně stejně J ). Jedním z projevů tohoto ročního období často bývá vysušená pokožka.  Kůže je neustále přikrytá vrstvami oblečení a to jí příliš neprospívá. Na vysušenou pokožku si můžete snadno vyrobit jednoduchou domácí mast. Všechno suroviny jsou 100% přírodní a postup je velice jednoduchý, takže směle do toho!

Na jednu dávku masti budete potřebovat: 100g včelího vosku, 200 ml olivového oleje, vrchovatou hrst sušených okvětních plátků Měsíčku lékařského.

009

Já jsem si měsíček nasušila už v létě, ale pokud ho nemáte, určitě ho seženete v obchodě s bylinkami. O včelí vosk poproste nějakého známého včelaře, případně ho seženete také v potřebách pro včelaře.

Všechny ingredience dejte do kastrůlku a zahřívejte ve vodní lázni, dokud se vosk zcela nerozpustí.

011

Za občasného míchání nechte prohřívat 10-15 min. Potom rendlík odstavte z kamen, nechte vše ztuhnout a uležet do druhého dne.

Další den nejprve zkontrolujte, jak vám vyhovuje konzistence vniklé masti. Pokud je moc tuhá, přidejte olej, pokud moc řídká, přidejte trošku vosku. Celou směs znovu zahřejte a rozpusťte, přeceďte lístky měsíčku a nalijte do skleničky.

Až to všechno ztuhne, máte hotovo. Mast je super na tvrdou a suchou kůži, ráda jí také používám na popraskané rty. Díky hojivým vlastnostem měsíčku pomáhá léčit drobné ranky.

016

Nakládané hermelíny olalá

Leden se nám pomalu chýlí ke konci, povánočnímu detoxu už taky odzvonilo  a je ten správný čas vyrukovat na vás s nějakou lahůdkovou, mastňáckou  prasárničkou. :-)

 

Recept na tyhle nakládané hermouše jsem objevila před několika lety a když je někdy nakládáme, volba většinou padne na tenhle recept, protože je to prostě bomba. Když jsme s kamarády před týdnem testovali naši lednovou várku, pěkně jsme si debužírovali.

Co budete potřebovat:

suroviny

5 Hermelínů

3-5 cibulí

Česnek podle chuti (my česnek rádi, takže 6 velkých stroužků)

2 balíčky oliv (alespoň jedny zelené)

Feferonky (já přidala ještě pár plátků papriček jalapenos)

Sůl, sladká paprika, oregánu, čubrica (nemusí být), celý černý pepř, bobkový list

1 dcl olivového oleje

Slunečnicový olej na zalití

 

Nejprve si utřete směs z česneku, olivového oleje, soli a červené papriky. Hermelíny podélně rozkrojte a z každého sýra jednu půlku z vnitřní strany potřete utřenou směsí. Rozhodně s ní nešetřete, během nakládání se chutě dost zjemní. Nakrájejte olivy na plátky a poklaďte jimi hermelíny. V této fázi jsem do hermoušů přidávala ještě papričky jalapenos, protože je mám děsně ráda. Pak půlky sýrů spojte zase dohromady a příčně je rozřízněte zase napůl.

pulky

Nyní do dostatečně velké nádoby vkládejte sýry a prokládejte cibulí nakrájenou na proužky, olivami, feferonkami, celým pepřem a bobkovým listem. Množství je na vás. Já miluju nakládanou cibuli a nakládám vlastně hlavně kvůli té cibuli, takže jsem jí dala opravdu dost. Na pět hermelínů padlo pět cibulí. Stejně si přizpůsobte i množství feferonek. Na pět hermelínů postačí 3-4 bobkové listy a 15 kuliček černého pepře. Jednotlivé vrstvy jsem vždycky ještě zlehka posypala čubricou a oregánem.

vrstvy2

Nyní to všechno pěkně zalijte slunečnicovým olejem, aby veškeré suroviny byly pod hladinou. A je hotovo. Teď už jenom zbývá uložit hermouše někam do klidu, týden počkat a hlavně vydržet a nesežrat je, než budou zralé. Osvědčilo se nám nechat je první čtyři dny ve větším chladu (ve sklepě na chodbě). Na poslední tři dny jsme je přesunuli do špajzky, aby se malinko ohřály, ale ne zas tak moc, jako v běžné pokojové teplotě. 

her kon

 

Dobrou chuť